Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, juli 14, 2006

14:e juli - le quatorze juillet

Dagens datum rymmer två firanden som utgör ett intressant sammanträffande: Frankrikes nationaldag och HKH kronprinsessans Victorias 29-årsdag. Fransmännen firar stormningen av Bastiljen som brukar anses ha inlett franska revolutionen 1789.

Den händelsen är värd att fira än idag, även om det väl inte finns några större skäl att fira Frankrike. Det är heller inte Frankrike som som är det viktiga med stormningen av Bastiljen, utan återupplivandet av den gamla athenska medborgarskapstanken. I Europas gamla kungadömen fanns inga medborgare utan bara undersåtar. Undersåten var ej fri medborgare utan underordnad monarken. Men den franska revolutionen återuppväckte medborgarskapet och förde fram tanken på att alla människor var jämlikar. Och just den jämlike medborgaren ska firas idag - inte monarken som är en fossil kvarleva från de tider då människorna var ofria undersåtar.

Den som vill veta mera kan besöka Republikanska Föreningen.