Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

lördag, juli 01, 2006

SNF och Perssons gröna folkhem

Rykten förtäljer att Göran Persson ska pröva sin lycka som författare och ge ut en bok om det gröna folkhemmet. Men han stöter på kritik från Svenska Naturskyddföreningen, som enligt Svenskan menar att statsministern mest åker snålskjuts på det arbete som vänstern och - naturligtvis!- miljöpartiet gör inom samarbetet men regeringen.

Sossarna får onekligen skarp kritik av Naturskyddsföreningen: "- Partiet går ju ut med en slapphänt rovdjurspolitik, de har godkänt att lägga Botniabanan i ett fågelskyddsområde, man bygger ut kärnkraften under täcket i och med effekthöjningarna, och man öppnar dörren för gaskraften."

Naturskyddsföreningen har gjort en undersökning av de politiska partierna och gjort en rangordning utifrån deras miljöpolitik. Mest däng får moderaterna, som verkar se miljöhänsyn som ganska överflödigt. Sossarna och vänstern får med nöd och näppe godkänt, medan miljöpartiet klarar sig skapligt och bäst. Mer läsning här.

Kritiken mot sossarna ör inte oväntad. Partiet är så institutionaliserat och inflätat i hela samhällslivet, att det har oerhört svårt att göra kursändringar. Säkerligen finns det också ett starkt motstånd mot gröna tankar bland partiets många betongelement.

Det är tur att mp finns!