Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, juli 05, 2006

Sv Jägareförbundet och mp

Svenska Jägareförbundet är inte bara en intresseorganisation för jägare. Förbundet har en lång historia från mitten av 1800-talet, och man har arbetat för jakttider till skydd för viltet, ordnat utbildning och forskning och framför allt bedrivit ett framgångsrikt arbete för att få bort avarter från jakten. Från att ha varit en ganska lite organisation för ett fåtal bemedlade och framför allt engagerade människor, har man idag blivit en stor rörelse med bortåt tvåhundratusen medlemmar.

Men de senaste åren har något hänt med Sv. Jägareförbundet. Man har börjat att aktivt föra politiskt färgade kampanjer, inte minst i frågorna om blyammunition och rovdjurpolitik. Att en organisation bevakar frågor inom sitt intresseområde är helt i sin ordning, men det blir mer komplicerat när man börjar göra partipolitiska ställningstaganden. Särskilt miljöpartiet har ådragit sig förbundets ovilja och utmålas på följande sätt: Riksdagens mest jaktfientliga parti är precis som tidigare år miljöpartiet, men man sticker inte längre ut lika tydligt. Riksdagsåret 2004/05 lades till exempel inga jaktfientliga motioner över huvud taget och sammanlagt blev det under hela perioden bara elva motioner I anslutning till detta har man en genomgång av det gångna årets motioner om jakt, och det finns inget i den genomgången som motiverar att man skulle stämpla mp som mer jaktfientligt än andra partier. Likväl fortsätter man sitt krypskytte mot de gröna.

Vad Sv. Jägareförbundet sysslar med när utan skäl börjar driva kampanj mot politiska partier, är svårt att förstå. Förmodligen förstår man det inte på förbundet heller.

Sv. Jägareförbundet och andra intresseorganisationer som driver sådana här kampanjer får tyvärr genomslag. Som miljöpartist får man stå till svars för de mest bisarra vanföreställningar om vår politik, och det är alldeles för ofta som källan visar sig vara Jägareförbundet, Motormännen eller någon annan gubbklubb.

2 Comments:

At 12:26 fm, Blogger Johan Hellström said...

jägarförbundet kanske oxå kvalar in i gnällhögern?

 
At 9:23 fm, Blogger Peter Kjellman said...

Helt klart passar de in där. Men saken kompliceras av att Jägareförbundet får ett antal miljoner kronor av staten för att fullgöra vissa uppdrag, som har med jakt och viltvård att göra. Man har en diffus position som både medlemsorganisation och myndighet. Det senare gör ju att det kan vara rimligt att man ger tusan i att driva kampanjer mot partier. Och naturligtvis bör de illa kvickt bli av med uppdragen från staten!

 

Skicka en kommentar

<< Home