Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, februari 02, 2009

Mera om påven och Pius X brödraskap

För att balansera den kritik jag här framfört mot påven och hans handlingar de senaste veckorna, vill jag länka till biskop Anders' kommentar till vissa av händelserna: http://www.katolskakyrkan.se/Turnpike.aspx?id=443

Biskop Anders ger viktiga kommentarer till åtskilligt och bidrar till att nyansera debatten. Tyvärr ger han ingen vägledning om biskopsutnämningen i Linz och annat som tycks peka på att påven verkar agera som om inte Vaticanum Secundum ägt rum - men å andra sidan har de frågorna inte varit aktuella i den svenska debatten.

Etiketter: ,

1 Comments:

At 9:08 em, Blogger Emma Grön said...

Anders "fisken" Arborelius är nog i en trång sits här. Säkerligen går han hem och förbannar Papa Ratzi både en och två gånger. Det är ju som vi brukar diskutera - om katolska kyrkan var demokratisk så skulle Arborelius och andra faktiskt våga ifrågasätta och kritisera påven. Nu blir det faktiskt mycket allmänt fjäsk, t.ex. i det han skriver nedan (som du länkat till). Suck!

"Det upphävande av exkommunikationen av de fyra biskoparna från Pius X:s sällskap, som påven i sin faderliga omsorg om de förlorade fåren har beviljat, innebär ingalunda att de yttranden som en av dessa biskopar har gjort om dessa ting kan accepteras... Liksom påven i fjol med stor kärlek räckte ut en hand till de s.k. patriotiska katolikerna i Kina, som inte heller lever i full gemenskap med Petri stol, vill han nu genom denna försoningens gest inbjuda medlemmarna av Pius X:s sällskap att ödmjukt underordna sig hans ledning. Vi måste vara tacksamma för den pastorala omsorg och kärlek som påven Benedikt XVI ständigt ger prov på."

 

Skicka en kommentar

<< Home