Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, september 17, 2006

De tyska valen idag

Även i Berlin och i Mecklenburg-Vorpommern har det varit val idag.

I Berlin gjorde die Grünen ett bra val, och ökade enligt de färskaste valprognoserna antalet mandat i stadssenaten från 14 till 22; i procent gick de från 9,0% till 13%.

I Mecklenburg-Vorpommern gjorde visseligen die Grünen bättre än i förra valet, men det var bara från 2,6% till 3,4% - likaledes enligt de sista prognoserna - vilket dessvärre inte ger någon representation i landsdagen. Det allra värsta är dock att NPD - Nazionaldemokratische Partei Deutschlands - gått starkt framåt, och ser ut att få 7,1% av rösterna och därmed 5 mandat.

De bruna är på frammarsch i hela Europa, och de demokratiska krafterna måste formulera en motstrategi för att stävja hotet mot demokratin och det fria samhället. De har ställt upp i dagens val här i kommunen - en mardröm som kan besannas är att de får ihop till mandat både i kommunen och landstinget. Den situationen kommer att kräva både kraft och vishet att lösa.