Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, september 15, 2006

Den mänskliga faktorn

Kommer ni ihåg driftstoppet i Forsmarks atomkraftsstation? Jag skrev om det för några veckor sedan, men det har annars varit märkvärdigt tyst om incidenten.

Men nu har vi fått svaret på vad som hände. Det var tydligen en ingeniör som missade en rad i en instruktion, och därmed kortslöt hela atomkraftverket. Så lätt går det. Konstruktionerna må vara "säkra", men vi människor är det inte. Vi är trötta, distraherade, slarviga, sjuka, stressade eller bara allmänt tankspridda, vilket förr eller senare ställer till åtskilligt.

Aftonbladet som skriver om detta, är lite orättvisa mot den där ingenjören. De jämför honom med Homer Simpson. Men man behöver alls inte vara en klant för att göra fel. Den saken är nämligen alldeles mänsklig. Problemet är att atomkraftverken är omänskliga. Däri ligger hela faran.