Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, september 07, 2006

Samförståndets gråa gröt

Ikväll har Emma varit på politikerutfrågning i Missionskyrkan. Hallsbergs Ekumeniska Råd stod för arrangemanget.

Emma fick sitta i en panel, som i stort sett såg ut och lät som en sådan panel alltid ser ut i Hallsberg. Man satt bredvid varandra, och hade det tryggt och gosigt. Åsikterna var behärskade och nedtonade, liksom också ordväxlingen var mjuk och fri från provokationer. Sören behärskade scenen, och de andra fogade lydigt sitt budskap efter honom. Man hade inga åsiktsskillnader, eftersom ju arbetet i kommunen inte handlar om politik. Så formulerade moderaternas ledande dam sitt förhållande till sitt uppdrag. Hon är tyvärr representativ för nästan alla partier, som tycks anse att deras viktigaste uppgift är att hålla politiken borta från kommunfullmäktige. Emma såg ibland smått förtvivlad över att sitta mitt i den grå konturlösa gröten.

Hallsberg behöver aktiva politiker, som för in debatt och sunda åsiktsbrytningar i kommunpolitiken. Bristen på motsättningar, eller rättare sagt förnekandet av dem, är demokratins död. Demokratin bygger på att aktiva medborgare står upp för sina åsikter, kämpar för dem och söker de andras stöd. Och varför ska man rösta på folk som inte har några åsikter och saknar lust att förändra något?

Vi i miljöpartiet kommer att verka för en levande politisk debatt i Hallsberg. En röst för oss är en röst för att politiken ska bygga på mångfald och engagemang.